25 Mayıs 2010 Salı

Abdülhamid-i Sâni

Blogumuzun bu aralar oldukça durgun ve neş'esiz gözüktüğü doğrudur fakat Zeyd ve Rumeysa'nın hayatı pek şenlikli devam etmektedir. Bu süre içinde paylaşmak istediğim 'yaşantı' -okuntu babında;)- ları aktarmak istesem de -çünkü blog yazmamın temelinde öğrendiklerimi paylaşmak arzusundan başka birşey yoktur.- yakın tarihimize odaklanalım için pek çoğunu pas geçiyorum. Yine de "Bir İnsan Olarak 2. Abdülhamid Han Sempozyumu", Emirgan lale gezileri, Büyükada bisiklet turları, aile piknikleri ve vali kebaplarını zikretmiş olalım, Zeytin'e teşekkür babında:)

Sanırım anlatmadan geçemeyeceğim: Şişli Etfal (Çocuk) Hastanesi'ni Abdülhamid Han kurmuş ve bu çağının ilk örneği olması bakımından pek çok devletin tıp adamları tarafından hayranlıkla karşılanmış. Sadece katı ve dirayetle müslüman devlet adamı yönünü bildiğimiz Ulu Hakan'ın aslında bir silah koleksiyoncusu olduğu, Yıldız Sarayı'nda ellibine yakın İstanbul fotoğrafları+aile fotoğrafları+suçlu fotoğraflarına (cool!) sahip olduğu sempozyumda öğrendiklerim arasında. Kethudaları tarafından sürekli upgrade edilen bir Nikon'u olduğunu da duysaydım şaşırmayacaktım. Küçük Mabeyn Köşkü'nde locasında hanımıyla 'izlenti' yaptığı kendisine özel bir tiyatroya, kind of a 'home theatre'a da sahip olduğunu öğrenmiş olduk. Sempozyumda konuşma yapanlardan Mustafa Armağan'ın da Abdühamid Han'la ilgili pekçok çalışması var. "Abdülhamid'in Kurtlarla Dansı" kitabı bunların başında ve benim de kabarık son yarısı hala okunmamış kitaplar listemde başlarda gelir.

An itibariyle ölüm yıldönümü içinde bulunduğumuz Üstad Necip Fazıl da "Ulu Hakan 2. Abdülhamid Han" eserini şu cümleyle tamamlar: "Abdülahimd'i anlamak herşeyi anlamak olacaktır." ki, bu da o hep rastladığımız üstüne düşünmemiz için ekilen BYT yani büyük yazar tohumundan başka bir şey değil. Mustafa Armağan da kitabında bu sözlere binaen Abdülhamid'in yakın tarihin turnusol kağıdı gibi bir işlevi olduğundan bahseder. Sultana aydınların nasıl baktığına göre bakanların dünya görüşleri, ufukları, ufuksuzlukları, tarihimize ve bugünümüze dair neler düşündükleri ve teklif ettikleri rahatlıkla tesbit edilebilir.

Bu iki büyük adamı rahmetle anıyoruz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

.